“Elektromekanik Uygulamalarda Manlift Çözümleri”
Personel Yükseltici grubu olarak tabir edilen Manliftler personelleri güvenli bir biçimde işin yapılacağı yüksekliğe yükseltmeyi hedefler. Burada ana amaç güvenlik ve verimli çalışabilmektir. Doğru belirlenmiş bir manlift firmaya zaman, güvenlik ve iş gücü açısından yarar sağlar. Fakat manlift grubunda da her teknolojide olduğu gibi giderek seçenek artmakta, birçok mekanik ve elektrik firması eski ve verimi düşük yöntemleri alışkanlıkları nedeni ile tercih etmektedir. Mesela son günlerde, dizelin üstün özelliklerini gösteren akülü makineler üretilmeye başlanmıştır. Dizel tipler gibi kaldırma kapasitesi yüksek, güçlü ve zor zeminlerde çalışabilir bunun yanında dizel makinaların dezavantajlarını yani koku, gürültü ve yüksek yakıt maliyetini size yaşatmaz.
Bu nedenle yüksekte yapılan çalışmalarda manlift tipinin iş için doğru belirlenmesi en önemli meseledir. İstanbul Vinç olarak 28 yıldır verdiğimiz kiralama hizmetinde gördüğümüz en önemli problemlerden bir makine ilk talep noktasında yanlış makine talep edildiği bu yüzden de verimliliğin düşük olduğu yolundadır. Bu nedenle bu yazımızda mekanik tesisat grubunun çalışabileceği makineleri bazı kriterlere göre listeledik.
Fazla yükseklik gerektirmeyen (3m’den 27m’ye kadar) ancak daha fazla çalışma alanı ve daha fazla kaldırma gücü gerektiren çalışmalarda kullanılır. Makinanın dikey olarak yükselir yataya erişimi sadece 1-2 metredir. Personel, makaslı platformu joystick yardımı ya da şasisindeki yönlendirme butonları ile bir noktadan bir noktaya hareket ettirir yada daha farklı bir noktada çalışacaksa vinç veya forklift yardımı ile de çalışma alani değiştirilebilinir.
Platformlarda genel olarak açılabilen ilave bir alan bulunur. Bu da birkaç personelin aynı anda çalışmasına olanak sağlar.
Bu platformlar mekanik, elektrik, havalandırma yangın söndürme tesisatları, hangar yapımları, avm, büyük tesis ve havaalanı yapımlarında inşaatın her aşamasında kullanılır.
Akülü mü Dizel Makaslı Platfrom mu tercih edilmeli ?
Akülü Makaslı Platformlar
kokusuz, gürültüsüzdürler. Şarj için elektrik gücüne ihtiyaç duyduklarından dizel tiplerine göre ekonomik ve çevre dostudur. İç mekan ve bitmiş zeminlerde tercih Akülü Makaslı Patformlardan yana olmalıdır.
Dizel Makaslı Platformlar
çok daha güçlü, platform taşıma kapasitesi yüksek ve engebeli arazilerde destek ayakları (outrigger) ile zemini kavrarlar. Bu nedenle dış mekan çalışmalarında dikey yükseklik gereken engebeli ve eğimli arazilerde rahatlıkla çalışabilirler. Dizel makineler akülülere göre çok daha maliyetli makinelerdir.
Artıları
Eksileri
Sıfır emisyonlu elektrikli bomlu personel yükseltici platformlar iç veya dış mekanlarda kullanılabilirken, dizel veya dual motorlu platformlar dış mekanda kullanım için tasarlanmıştır.
Akülü bomlu manliftler 10 ila 20m yüksekliğe kadar erişim sağlarken, dizel bomlu manliftler 65m’ye kadar erişim sağlayabilirler. Hidrolik kolları daha fazla manevra kabiliyeti sağlar ve bazı modeller 360 derece kadar dönebilir.
Bomlu manlift kullanmanın bazı artı ve eksi noktaları vardır.
Artıları
Eksileri
Bomlu Manlift Seçenekleri
Bomlu Manliftler 4 Çeşittir
A. Eklemli Bomlu Platformlar
Eklemli platformlar, bir dizi eklemli kol sayesinde yükseğe erişimi sağlayan makinelerdir. Bu kollar, çeşitli açılarda hareket edebilir ve platformun dar alanlara veya engellerin üzerinden geçerek belirli bir noktaya ulaşmasını mümkün kılar. Genellikle hidrolik sistemlerle çalışan bu platformlar, kullanıcıya yüksek manevra kabiliyeti ve hassas kontrol imkanı sunar.
B. Teleskopik Bomlu Platfromlar
Bu tarz platformların eklem ve birleşme noktaları yoktur ve bunun yerine teleskop gibi uzayan ve daralan düz kollarla donatılmıştır. Bu tarz bomlu manliftler, yüksek erişime ihtiyaç duyulan köprü çalışmaları veya daha fazla yükseklik gerektirebilecek yüksek binalardaki bakım çalışmaları gibi projeler için kullanılabilinir
C. Sepetli Vinç
Bu tip personel yükseltici platformlar , hidrolik bir vince bağlı ve bir kamyona montelidir. Bu nedenle ülkemizde Operatörlü olarak kiralanırlar yada kullanımı için özel ehliyet gerektirir. Birden fazla çalışma alanı olduğunda ve cephe işlerinde eğer binaya veya çalışma alanına yakınlaşacak gibi bir yer var ise bu makineler ile çalışmak çok daha hızlıdır. Ama operatör ve yakıt masrafı düşünüldüğünde çok daha maliyetlidirler.
D. Örümcek Platformlar
Örümcek platformlar, kısıtlı ve dar alanlarda, erişim mesafesi yüksek çalışma noktalarına ulaşmak için geliştirilmiş denge ayakları ile birçok farklı ve zor zeminde çalışmak için tasarlanmıştır. Basamaklı, Engebeli ve yokuş zeminlerde çalışabilirler. Özel malzemelerin kullanıldığı hassas yüzeylerde iz bırakmayan paletleri ile zarar vermezler.