Whatsapp
Call
İstanbul Vinç Piyasa Analizi Header Image
İstanbul Vinç Piyasa Analizi
İstanbul Vinç Piyasa Analizi

Peki bu gelişmeler Biz Vinç ve Platform Kiralamacılarını nasıl etkileyecek? Yatırımlarımızı ne oranda tutmalıyız? Karşılıksız çek ve tahsilatlar ile nasıl başa çıkabiliriz? Akaryakıt fiyatları etkilenecek mi ? 2016 cirolarımız nasıl etkilenir?

 

Türkiye’de yılın başından beri yükselme eğiliminde olan dolar/TL kuru 3 liranın da üzerine çıktı ama hala ateşi sönmedi. 7 Haziran seçimlerinden sonra beklenen koalisyonun kurulamaması ve erken seçim kararıyla derinleşen siyasal belirsizliğin yanı sıra küresel ekonomideki gelişmeler de dolar/TL’yi teyakkuzda tutmaya devam ediyor. Dolar kuruna ilişkin beklentiler, genellikle, mevcut seyrin devam edeceği yönünde.


Peki bu gelişmeler Biz Vinç ve Platform Kiralamacılarını nasıl etkileyecek? Yatırımlarımızı ne oranda tutmalıyız? Karşılıksız çek ve tahsilatlar ile nasıl başa çıkabiliriz? Akaryakıt fiyatları etkilenecek mi ? 2016 cirolarımız nasıl etkilenir?

Ve en önemlisi de bu olumsuz gelişmelerin içinde gemimizi nasıl yürütebiliriz ?
Sektörün en büyük oyuncularından İstanbul Vinc’in Kurucusu , 20 yıldır sektöre yön veren, ODTÜ mezunu makine mühendisliği mezunu, Mustafa Bilgin engin tecrübesi ile sorularımıza yanıt verdi ve birçok kiralamacı içinse, bu zor zamanlarda bu yazının rehber niteliği taşıdığına inanıyoruz.

 

EURO VE DOLAR’DAKİ YUKARI DOĞRU TIRMANIŞ VE SEÇİMLER KİRALAMA PİYASASINI VE TAHSİLATLARI NASIL ETKİLER?

Euro ve Dolar’ın yukarı doğru tırmanması makine maliyetlerini ve Akaryakıt fiyatlarını direk etkileyeceği için kalem kalem incelemek gerekirse;

 

Kiralama Firmaları alacak tahsilatında daha da zorlanacaktır, nakit krizi kapıdadır

Kiraya verdiğimiz makine maliyetleri dövizdeki artışa paralel olarak artacaktır.

Dövizdeki artış dünya piyasalarında petrol fiyatları düşse bile Türkiye’deki Akaryakıt fiyatları artacaktır. Bu artış kiralama sektörünü direkt olarak olumsuz yönde etkileyeceği gibi dolaylı olarakta maliyetlerimizi arttıracaktır

Yine dövizdeki artış ülkemizde ki enflasyonu yukarı doğru çekecektir. Bu da kiralama sektörünün giderlerini özellikle en az enflasyon oranında zam bekliyen personelin giderlerini arttıracaktır.

Yatırımların azalmasına neden olacak, piyasayı daraltacaktır. Yani İş potansiyeli düşmektedir. Bu aynı oranda kiralama sektörünü de yansıyacak ve cirolar düşecektir.

Daralan pi yasada cirolar düştüğü gibi bu daralma rekabeti tetikleyecektir ve kiralama fiyatları rekabet nedeniyle düşecektir.

 

Karşılıksız çekler kafamızı çok ağrıtacak…

Firmaların kısa vadeli döviz borçları çok yükseklerde seyretmekte yükselen kur bu firmaları nakit krizine sürüklemekte bu da ödeme yapamayan ve kapanan firma sayısını yükseltecektir. Yani kiralama sektörü her gün alacak tahsilâtında daha da zorlanacaktır. Karşılıksız Çekle başımızı çok ağrıtacaktır.


Çok borç yükü olan firmaların bu dönemde işi giderek zorlaşacak

Kiralama Sektörü son yıllarda Makine yatırımlarını öz kaynaklarından ziyade banka kredileri ve leasing kullanarak yaptı. Bunlarda daha ziyade dolar ve euro bazında , dolar ve eurodaki her artış firmalarımıza ek yük getirmektedir. Kredi geri ödemelerinde büyük zorluklar olacaktır. Çok borç yükü altındaki firmaların işi daha da zorlaşacaktır.

 

Yukarıda döviz deki yukarı hareketin sektörümüzü nasıl etkileyeceğini maddeler halinde sıraladık şimdi bu döviz hareketlerinin gelecekteki durumuna ve ekonomistlerin tahminlerine bakalım.

 

Yılbaşında Dolar 3.15-3.30TL

En iyimser tahmin 1 Kasım seçimleri sonrasında ortamın düzelmesi durumunda DOLAR/TL kuru 2.75-3.00TL bandında dengeleneceği yolunda.

Hedef seviyeler yılbaşından hemen sonra 3.15-3.30TL olarak görülüyor.

Yukarıdaki İyimser tablonun gerçekleşebilmesi için bazı şartların oluşması lazım Bunlar;

Seçimlerin ertelenmemesiÇin’den kaynaklanan bir global krizin yaşanmamasıDerecelendirme kuruluşlarının notumuzu düşürmemesi1 Kasım’dan sonra istikrar vadeden bir hükümet kurulmasıABD’nin faiz artırımını bu yıl başlatacak olması
Bu varsayımların negatif yönde oluşması durumunda yukarıdaki dolar kur aralıkları yukarı yönde değişecektir.

 

2016 Haziran ayı Morgan Stanley Dolar Tahmini 3.85TL

Yatırım bankası Morgan Stanley Dolar için 2016 yılının Haziran ayına kadar 3.85 hedeflerini konuşmuştur. Kur artışları ile ilgili olarak ekonomistlerin üzerinde durduğu aşağıdaki tespitlere bizimde bizlerinde dikkate alması gerektiği kanaatindeyim.

 

Neden Türk Parası Dolar Karşısında Değer Yitirir ?

Türk Lirasının dolar karşısında değer yitirmesinin temelinde dolar arz-talep dengesizliği vardır. Doların Global piyasalardan daha yüksek değer kazanması Türkiye’de dolar arzının, dolar talebinin gerisinde kalmasına dolar temel arz kaynakları İhracat ve Yabancı sermaye. İhracatta maalesef sıkıntılar var. Eğitim eksikliğinden kaynaklanan verimlilik düşüklüğü, teknoloji üretememe gibi sorunlar nedeni ile ihracatımız tıkanmış durumda. Sorunların giderilmesi ise uzun seneler alacak maalesef.

 

Son Yaşanan Olaylarda Yabancı Semaye Girişi Durdu Peki Bu Piyasamızı Nasıl Etkiler ?

Maalesef Güven Sarsılmıştır….

Ancak ülkemizdeki kur artışının şu andaki en temel nedeni olan yabancı sermaye yatırım girişlerinin durma noktasına gelmiş olmasıdır. Bu duraklamanın altında yatan ise Türkiye de hukuk sisteminin altüst olması ve Avrupa Birliği hedeflerinden uzaklaşmamızdır. Maalesef güven sarsılmıştır.

Hukukun iyi işlemediği ülkeye yabancı sermaye hiçbir şekilde gelmiyecek dövizde yukarı tırmanmaya devam edecek.

Seçimler Ertelenebilir….

Gelelim seçimlerin sektörümüz üzerindeki belirsizlik daha yüksek oranda oluyor ve de özellikle 1 Kasım seçimi çok büyük belirsizlik barındırıyor, hatta seçimin yapılıp yapılamayacağı bile belirsizdir.

Bu belirsizlik;

Dış sermayeyi korkutuyor sermaye girişini yavaşlatıyor sermaye çıkışını hızlandırıyorYatırımcı yatırımdan vazgeçiyor ya da erteliyorTüketici ihtiyaçlarını erteliyor

 

Seçime 15 gün 1 ay kala Kiralama Sektörü Canlanacaktır…

Bütün bu olumsuz gelişmelerin sonucu olarak piyasa daralacaktır. Kiralama sektöründe de aynı türden bir daralma yaşanacaktır. Tahsilat tarafı daha da zorlaşacaktır. . Tabiki devam eden işler vardır. Bunlar büyük ölçüde devam edecektir. Bir iyi haberde seçime 15 gün veya 1 ay kala seçimin getirdiği hareketlilik sektörümüzü kısa sürelide olsa canlandırabilir.

 

Bu dalgalı ortamda gemimizi nasıl yürüteceğiz;

Kısa (3,6 ve 12 aylık) dönem nakit akış tablolarımızı hazırlamamız varsa zayıf ve problemli yönlerimizi tespit etmeliyiz. Bu tablolarda eğer bize problem yaratabileceğini düşündüğümüz noktalar varsa şimdiden önlem almalıyız. Bu varsayımlar neden olabilir; Bu dönemde yatırımlar da temkinli olmak hatta yatırımları dondurmak lazım;

Ciroların düşme olasılığı mesela %20-40moranında düşerse durumumuz ne olur? Sorusu kendimize sorulmalıTahsilatlardaki olumsuzluklar (karşılıksız çek… vs)Dolar ve Eurodaki kur artışıHırsımıza hakim olmalıyız affedersiniz gaza gelmemek lazım, hatta yatırımları dondurmak lazım.
İş Hacmi %20-40 düşebilir

Kararlarımızda özellikle bir yıl sonra doların 3.85’e kadar yükselebileceğini iş hacminin %20-40 oranında düşebileceğiniz göz önünde bulunduralım.
Türk Lirası Borçlanmalı….

Nakit durumu riskli gözüküyorsa tüm yatırım kararlarını ertelemeli, gerekiyorsa borçlarını yeniden yapılandırılmalı böylece yakın vade borçlarıileri yıllara yayabilir ve hatta gerekiyorsa bazı makinaları zamanında satarak nakite dönüştürüp nakit durumunu düzeltmeli
Çalışanlar ile daha yakın ilişki içinde olmalı takım ruhunu daha canlı tutup onların gücünü arkasına almalı. Kredi ve Leasing İşlemlerinde Türk Lirası bazında borçlanmalı . Döviz Kredilerindeki düşük fon maliyeti aldatabilir. Bir bilenle değerlendirip türk lirası borçlanmalı. Türk Lirasındaki borçları mümkün mertebe uzun vadeye yaymalı. Alacakları sistematik ve yakında takip etmeli Maalesef ısrarlı bir şekilde aranmadığı taktirde müşteriler borçlarını ödemiyorlar. Pazarlama faaliyetlerinizi ve kalitenizi arttırmanız ve yeni yollar bulmamız gerekli

Nakit Türk Liranız var ise tl de beklemeyin dolara çevirmenizi ve dolardan beklemeniz tavsiye ederiz.

İstanbul Vinç sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close