ZAMAN GAZETESİ- Kurulması planlanan onlarca santrali gündemine alan İstanbul Vinç firmasının sahibi Mustafa Bilgin, rüzgâr güllerinin ......
Koç, Sabancı, Zorlu ve Eczacıbaşı gibi iş dünyasının devleri rotayı rüzgâr enerjisine çevirince bazı işadamlarına alternatif yatırım alanı doğdu. Kurulması planlanan onlarca santrali gündemine alan İstanbul Vinç firmasının sahibi Mustafa Bilgin, rüzgâr güllerinin pervanelerini onarıyor. Tecrübeli işadamı bunun için Almanya'dan 70 metre yüksekliğinde büyük bir platform satın aldı.
Türkiye'de özellikle dev holdinglerin birbiri ardına enerji sektörüne yatırım yapacağını açıklaması, tecrübeli işadamlarına oluşacak yeni iş alanları hakkında fikir veriyor. Bunlardan biri de merhum işadamı Üzeyir Garih'in mesai arkadaşı Mustafa Bilgin. İstanbul Vinç firmasının sahibi Bilgin, kurulması planlanan on binlerce rüzgar santralini gündemine almış durumda. Bunun için 2009 sonunda Big Lift firmasını kuran tecrübeli işadamı, Almanya'dan 70 metrelik dev platform siparişi verdi. 53 metrelik platformla ülkenin en yüksek makinesine sahip işadamının 700 bin Euro'luk yeni siparişi önümüzdeki hafta Türkiye'ye gelecek. Artık rüzgar güllerinin pervanelerini rahatlıkla onarabileceklerini kaydeden Bilgin, "Rüzgar güllerinin pervaneleri cam elyafından yapılıyor. Bunlar taşınırken hasar görebiliyor ve yılda birkaç kez bakımının yapılması gerekiyor. Uç kısımlarının da boyanması gerekiyor. Bu işleri birileri yapmalıydı." diyor.
Türkiye'nin 150 bin megawat rüzgar enerjisi kapasitesi bulunuyor. Ancak şu an toplam kurulu gücü 800 megawat. Bu yaklaşık 600 rüzgar gülü anlamına geliyor. Almanya'da kurulu rüzgar santrali gücü 25 bin megawata, İspanya'da 20 bin megawata ulaştı. Geçen yıl Avrupa'daki toplam rüzgar santrali yatırımı ise yüzde 16 büyüdü. Türkiye'de devlet bürokrasisinin de etkisiyle bu alandaki yatırımlar yavaş ilerlese de yapılan müracaat 78 bin megawata ulaştı. Bu özellikle İstanbul, Bandırma, Ege ve Güney bölgelere 100 binden fazla rüzgar gülü kurulması anlamına geliyor. Böylesi bir potansiyelin sadece bu yıl kendilerine yüzde 30'dan fazla büyüme sağlayacağını söyleyen Bilgin, iki ay önce Hatay'da, ardından Bandırma'da, önceki gün de Çerkezköy'de pervane onarımına başladıklarını aktardı. Bunun yoğun şekilde devam edeceğini belirten tecrübeli işadamı, İkitelli Organize Sanayi'deki merkezlerinin yanı sıra Bursa, Adana, Ankara, İzmir ve Çerkezköy'de şubeleştiklerini belirtti. Türk şirketlerinin eksiği sadece platform değil. İstanbul Vinç platformunu götürdüğünde orada yabancı bir ekip platforma çıkıyor ve tamiratı yapıyor. Bilgin, Türkiye'de bu donanımda bir ekip bulunmadığını hatırlatarak, şu an bunu oluşturmak için harekete geçtiklerini söylüyor. Enerjinin yanı sıra alışveriş merkezi (AVM) yatırımlarında da büyük rol oynayan İstanbul Vinç, kriz yılını yüzde 50 büyüyerek kapattı. 3 milyon 900 bin lira ciroya ulaşan ve bu yıl sonunda 4,5 milyon lira ciro hedefleyen şirketin sahibi Mustafa Bilgin, "AVM'ler inşaat halindeyken iç ve dış dizaynlarını, bayram ve yılbaşı süslemelerini bizsiz yapamıyor.
Reklam panoları, yüksek yerlerin temizlik ihtiyacı, yüksek ve camekan binaların bilhassa ön yüzeylerindeki reklam çalışmaları bizim elimizden geçiyor." diyor. Geçen yıl İkitelli Organize Sanayi'nin en fazla vergi ödeyen 80. firması olan İstanbul Vinç'in 40 çalışanı bulunuyor. İstanbul Vinç, geçen yıl İstanbul Forum'un yanında yer alan Türkiye'nin en büyük deniz canlıları platformu Turkuazoo Akvaryum'u da inşa etmiş. Şirket, 3,80 metre yüksekliği bulunan ve 7,5 metre uzunluğundaki 7 tonluk 4 adet camın taşınması, yerleştirilmesi ve montaj işlemlerinde rol almış. Camların tanesi 2 milyon Euro olduğu için Avusturyalı işveren şirkete teminat da verdiklerini belirten Mustafa Bilgin, "Sadece bu teminat için birçok şirket işi almaktan vazgeçti fakat biz 2,5 ayda işi bitirdik ve iyi bir referansımız oldu." dedi. Şirketin müşterileri arasında 212, Forum İstanbul, İstinye Park, Neomarin, Tepe Nautilus, Capitol, Palladium, Airport gibi alışveriş merkezleri bulunuyor.